Size Özel Reklam

Konut Kredisi ile Ev Alırken Ne Kadar Peşinat Verilir?

Konut kredisi

Ülkemizde satın alınan evlerin büyük çoğunluğu, konut kredisi çekilerek alınmaktadır. Günümüzde bir ev parası biriktirerek ev almak gerçekten çok zor. Bu nedenledir ki ev alma hayali içinde olanların neredeyse tamamı konut kredileri araştırmakta ve kredi çekerek ev almaktadır.

Ancak kredi çekip ev alırken çeşitli sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu sıkıntıların başında da size lazım olacak peşinatı denkleştirmektir; zira bankalar, alacağınız evin fiyatının %75’i oranında size kredi kullandırmaktadır. Ev alırken ne kadar peşinat lazım, konut kredisi ile ev alırken ne kadar paranız olmalı?

Bankalar Ne Kadar Konut Kredisi Veriyor?

Tüm bankalar için geçerli olmak üzere, ev alırken bankaların size vereceği kredi miktarı evin fiyatının yüzde yetmiş beşidir. Peki, alacağınız evin değeri nasıl belirlenir?

Kredi ile Alınan Evin Değeri Nasıl Belirlenir?

Herhangi bir bankaya konut kredisi için başvurduğunuzda, almayı düşündüğünüz evin tam adresini bankaya bildirirsiniz. Bu evin değerini belirlemek için banka tarafından bir eksper görevlendirilir. Eksper, sizinle iletişime geçerek evi ne zaman inceleyeceğini size bildirir. Belirlenen tarihte eksper gelerek evi inceler, çeşitli fotoğraflar çeker ve kısa süre içinde almayı düşündüğünüz eve bir fiyat biçer.

Evin Gerçek Değeri mi Yoksa Eksperin Biçtiği Değer mi Dikkate Alınır?

Sizin aldığınız evin gerçek fiyatı bankalar için önemli değildir. Bankalar için asıl önemli olan eksperin belirlediği fiyattır. Örneğin siz satın alacağınız ev için ev sahibi ile 200.000 liraya anlaşmış olabilirsiniz. Normalde 200.000 liraya anlaştığınız ev için bankaların size 150.000 lira kredi kullandırması lazım; ancak işler böyle yürümüyor.

Atıyorum, eksperin belirlediği fiyat 100.000 lira olursa sizin kullanacağınız kredi miktarı sadece 75.000 lira olacaktır. Yahut eksper eve 250.000 TL fiyat biçerse banka size 162.500 lira gibi bir kredi kullandıracaktır. Yani Eksper hangi fiyatı verirse o fiyatın %75’i kadar kredi verilecektir. Kalan %25 ise size lazım olan peşinattır.

Hiç Peşinat Olmadan Konut Kredisi ile Ev Almak Mümkün mü?

Zor gibi görünse de bu durum son derece mümkündür. Eksperin biçtiği fiyat evin gerçek değerinden daha yüksekse hiç peşinat olmadan tamamını konut kredisi olarak çekebilirsiniz.

Peşinatı Denkleştirmenin Başka Yolu Var mı?

Şayet eksper evin gerçek değerine yakın bir fiyat biçmişse kalan peşinatı bir şekilde denkleştirmeniz gerekir. Bunu, ya birikiminizle yapacak ya eş dosttan borç alacak ya da başka bir bankadan veya aynı bankadan ihtiyaç kredisi çekerek yapacaksınız.

Satın Alacağınız Evi Tamamen Konut Kredisi ile Almak İçin Ne Yapılmalı?

Konut kredisine başvuran müşterilrin çoğu kredi başvuru esnasında banka görevlileri ile konuşmakta ve eksper fiyatının yüksek belirlenmesini rica etmektedir. Sizler de bunu yapabilirsiniz. Yahut diyelim ki evinizi gerçekte 200.000 liraya alacaksınız, bankaya evi kaça aldığınızı söylediğiniz zaman daha yüksek bir fiyat bildirirseniz, eksperin biçeceği fiyat da çoğunlukla yüksek olacaktır.

Etiketler: kredi ile ev alırken ne kadar peşinat lazım, konut kredisi ile ev alırken ne kadar peşinat verilir, ev alanlar ne kadar peşinat verir, bankalar ne kadar konut kredisi verir, ev almak için ne kadar konut kredisi veriliyor...
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.