Size Özel Reklam

Zorunlu Bireysel Emeklilik Kapsamında Memur Maaşlarından Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Memurlar ve diğer çalışanlar için zorunlu bireysel emeklilik haberleri uzun süre gündemde yerini aldı. Zorunlu bireysel emeklilik sistemini hiç duymayanlar ve duyup da ayrıntılarını bilmeyenler için yalın ve anlaşılır bir yazı hazırladık. Bu yazı ile hem zorunlu bireysel emeklilik ile birlikte maaşlardan ne kadar kesinti yapılacağını öğrenecek hem de sistemin bilinmeyen diğer ayrıntılarını öğrenmiş olacaksınız.

45 yaşını tamamlamamış tüm memur ve çalışanları yakından ilgilendiren zorunlu bireysel emeklilik sisteminin çok iyi kavranması gerekir; aksi takdirde yanlış bir şeyler yaparak bu sistemden olumsuz etkilenmeniz olası bir durum. Evet, tüm çalışanlar zorunlu bireysel emekliliğe dahil edilecek, peki çalışanların maaşından ne kadar kesinti yapılacak?

Zorunlu Bireysel Emeklilikte Maaştan Ne Kadar Kesilecek?

Zorunlu BES ile maaşlardan ne kadar para kesileceği belli oldu. Sisteme dahil olan memur ve çalışanlardan, her ay başında, memur veya çalışanın prime esas kazancının %3'ü kadar bir kesinti yapılacak. Sisteme dahil olanların unvan ve dereceleri farklı olduğundan, her çalışanın ödediği ya da kesintiye uğrayacağı para miktarı farklı olacak.

Hesaplamalara göre memur, öğretmen ve benzeri çalışanlardan kesilecek tutar 50 ile 320 lira arasında değişecek. Ortalama 3000 bin lira maaş alan bir çalışandan 100 ile 105 lira arasında kesinti yapılacak. 2000 lira maaş alan birinden 60-70 lira kesinti yapılacak. Bu hesaplamaları da dikkate alacak olursak; normal memur, öğretmen, hemşire gibi meslek mensuplarından 70 ile 120 lira arasında bir kesinti yapılacağını söyleyebiliriz.

Dileyen Bireysel Emeklilik Kesintisini Artırabilir mi?

Evet, normal bir kamu çalışanı iseniz maaşınızdan 70-120 lira arasında para kesilecek; fakat ben daha fazla yatırmak istiyorum derseniz, miktarı istediğiniz gibi artırabilirsiniz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Herkes Katılmak Zorunda mı?

Bu düzenleme ile gerek kamuda yani devlet kurumlarında çalışıyor olsun gerekse de özel sektörde faaliyet gösteriyor olsun 45 yaşını tamamlamamış her çalışan BES'e katılmak zorunda. Bu sisteme dahil edilirken maalesef kimsenin isteği dikkate alınmayacak veya fikri sorulmayacak.

Çalışanlar İçin Zorunlu Bireysel Emeklilik Ne Zaman Uygulanmaya Başlayacak?

Resmi gazetede yayınlanan zorunlu BES uygulaması 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olacak ve maaşlardan da ilk kesintiler yine Ocak 2016'da yapılacak. Ocak maaşınızın beklediğinizden daha düşük gelmesi sizi şaşırtmasın. Bilin ki zorunlu bireysel emeklilik dahilinde kesilmiştir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Siteminden Çıkmak Serbest mi?

Bu sisteme girmek zorunlu; ancak sistemde kalmak istemeyenler iki ay sonra gerekli müracaatları yaptıkları takdirde BES sisteminden çıkabilecek.

Zorunlu BES İçin Zorunlu Başvuru mu Yapılacak?

Hayır, çalışanların kendileri herhangi bireysel bir başvuruda bulunmayacak. Kurumlar, kuruluşlar veya iş yerleri, bünyesinde çalıştırdıkları personelleri sisteme dahil edecek yani gerekli işlemleri gerçekleştirecek.

Zorunlu Bireysel emeklilikten Ne Zaman Emekli Olunur?

BES'te en az on yıl kalıp elli altı yaşını tamamlayan her çalışan zorunlu bireysel emeklilik siteminden emekli olmuş olur.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.