Size Özel Reklam

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir Ne İş Yapar Hakkında Bilgi

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir Ne İş Yapar Hakkında Bilgi

Fars Dili ve Edebiyatı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Fars Dili ve Edebiyatı bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Fars Dili ve Edebiyatı nedir?
2 – Fars Dili ve Edebiyatı Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Fars Dili ve Edebiyatı İş İmkanları
4 – Fars Dili ve Edebiyatı Ne İş Yapar?
5 – Fars Dili ve Edebiyatı Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Fars Dili ve Edebiyatı Atamaları
7 – Fars Dili ve Edebiyatı Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Fars Dili ve Edebiyatı Nasıl?


Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Fars Dili ve Edebiyatı programında Farsça dilbigisi, lran tarihi, coğrafyası, İslamiyetten önceki İran dilleri,dinleri ve edebiyatları, İslami lran Edebiyatı hakkında eğitim ve araştırma yapılır .
Kütüphanelerimizde Türk milletinin kültürüne ait el yazması eserler önemli  bir yer kaplamaktadır.  Türk Kültür ve Edebiyatına ait bu değerli eserlerin gün yüzüne  çıkması  Doğu Dilleri ve Edebiyatları sahasında uz- manlaşmayla mümkün olmaktadır.

Fars Dili ve Edebiyatı, Fars Dilinin öğretilmesi, Klasik ve Modern  Dönem Fars  Edebiyatına ait eserlerin araştırılması, bu  dilde  yer alan  Türk Tarihine  ve Kültürüne  ait kaynakların incelenip  derlenmesi ve yayınlanması, karşılaştırmalı dil ve edebiyat çalışmalarının yapılması, Türk Dili ve Edebiyatı'nın Farsça konuşulan ülkelerde tanıtılması  gibi amaçlarla kurulmuş bir lisans  programıdır.

Fars Dili ve Edebiyatı programında dört yıllık eğitim boyunca öğrenciler Fars dili ve edebiyatı, tarihi, kültürü, dilbilgisi, konuşma, çeviri, edebî bilgiler, modern ve klasik metinler derslerinin yanında Arapça, Osmanlı Türkçesi ve Mevlâna araştırmaları gibi dersler de görmektedirler. Fars Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı, bilinçli, eleştirel bir bakış açısına sahip, araştırmacı, etik değerleri gözeten ve geleceğin oluşturulmasında etkin rol alacak bireyleri üniversiteler, araştırma ve eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaktır. 

Fars Dili ve Edebiyatı Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Fars Dili Ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Fars Dili Ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Fars Dili Ve Edebiyatı bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Fars Dili Ve Edebiyatı Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Fars Dili Ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür.

Fars Dili ve Edebiyatı İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Mezunlar Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, kütüphaneler, müzeler, elçilik ve konsolosluklar, Üniversiteler gibi birçok  resmi  kurumda veya Farsça konuşulan ülkelerle iş ve ticaret  hacmine sahip  özel şirketlerde görev  alabilmektedir.Mezunlar eski yazma eserlerin bulunduğu kütüphanelerde, müzelerde görev alabilirler. Üniversitelerin ilgili fakültelerinde bilimsel çalışma yapabilirler.

4 Yıllık Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Ne İş Yapar?

Fars Dili ve Edebiyatı programından mezun olan öğrencilere Fars Dili ve Edebiyatı filologu unvanı verilmektedir. Mezun olanların bir kısmı akademik hayatı sürdürürken bir kısmı da İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT, Silahlı Kuvvetler, Haber Alma Teşkilatı, Devlet Arşivleri, Vakıf kuruluşları, yazma eser kütüphaneleri, elçilikler, konsolosluklar, görsel ve yazılı basın kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca turizm acentelerinde ve özel sektörde mütercim-tercüman olarak çalışma olanağı bulabilmektedirler. 

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Fars Dili ve Edebiyatı maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Fars Dili ve Edebiyatı maaşıları 3350-4000 lira civarında iken özel sektör için Fars Dili ve Edebiyatı maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS’de 75 ve üzeri puan alanlar çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır. Ancak her atamada bölüme kontenjan verilmediğinin bilinmesi gerekir.

Fars Dili ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölüm mezunlarının öğretmen olma imkanı bulunmamaktadır.

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Yorumları – Fars Dili ve Edebiyatı Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

‘’Arkadaşlar ben fars dili ve edebiyat mezunuyum dil çok iyi ama iş imkanı yok daha doğrusu bölüm sahipsiz kimse mezunlar ne olacak diye düşünmüyor her şey politika biz şeriatçiyiz!!!!
hep böyle oldu memurluk yasak öğretmenlik kaynak programına bile dahil değiliz bu çok acı çince urduca japonca var ama biz yokuz bu benim değil bölüm başkanlarının ayıbı biraz sahip çıksalar bölüme işte var aşta ama sahipsiziz. Şu an farsça kültür merkezinde dilimi daha da geliştirmeye çalışıyorum milli eğitim bakanlığını 3 kez mahkemeye verdim sınıf arkadaşlarım bile yanlız bıraktı. ilköğretim sertifikam pedegoji sertifikam var ama bölüm kaynak programda yok bu nasıl iş anlamış değilim. Hocam sizde olmasanız derdimizi dinleyecek muhattabımız da olmazdı teşekkür ederim. Selamlar’’


Değerli üniversite adayları, Fars Dili ve Edebiyatı nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Fars Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.