Size Özel Reklam

Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir İş Olanakları Nelerdir?

Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir İş Olanakları Nelerdir?

Fizik Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Fizik Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Fizik Mühendisliği nedir?
2 – Fizik Mühendisliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Fizik Mühendisliği İş İmkanları
4 – Fizik Mühendisliği Ne İş Yapar?
5 – Fizik Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Fizik Mühendisliği Atamaları
7 – Fizik Mühendisliği Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Fizik Mühendisliği Nasıl?


Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Fizik Mühendisliği, Fizik ve Mühendislik alanlarında edinilen bilgi ve becerilerle yüksek teknolojiye dayalı problemlerin çözümüne, araştırma, geliştirme faaliyetleriyle birlikte uygulamaya yönelik bir mühendislik alanıdır. Özellikle enerji, telekomünikasyon, ileri teknoloji malzemelerinin geliştirilmesi, spektroskopi, sağlık fiziği, mikro ve makro sistemlerin geliştirilmesi, kalite kontrolü gibi sektörlerde ihtiyaç duyulan bir alandır. 

Fizik evrenin oluşumunu ve işleyişini düzenleyen yasaları araştıran ve bu yasaların uygulanmasını sağlayan temel bilimdir. Bu özelliği nedeniyle fizik, bilimin tarihsel doğal gelişim sürecinde önce inşaat, makine, elektrik gibi klasik mühendislik alanlarının, sonra da jeoloji, maden, elektronik, bilgisayar, kimya, gıda, çevre gibi akla gelebilecek tüm güncel mühendislik alanlarının doğuşunu ve gelişimini sağlamıştır. Bunun yanında fizik, gelecekte yeni mühendislik alanları oluşturacak biçimde gelişen üstüniletkenlik, fotonik, biyofizik gibi alanlara da öncülük etmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında, fizik biliminin bugüne kadar ortaya çıkan ve bundan sonra da ortaya çıkacak olan tüm mühendislik alanlarını oluşturup geliştirme gibi bir yetkinliğinin olduğu görülebilir.

Fizik Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Fizik Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Fizik Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Fizik Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Fizik Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Fizik Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Fizik Mühendisliği Bölümü okutulan belli başlı dersleri şunlardır: 

Matematik, Fizik, Kimya, Lineer Cebir, Bilgisayar Programlama, Diferansiyel Denklemler, Statik Malzeme, Kompleks Analiz, Dinamik, Teknik Elektrik, Elektronik, Titreşimler ve Dalgalar, Elektromagnetik Teoriler, Makine Elemanları, Atom Fiziği, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik, Teknik Resim gibi dersler okutulmaktadır.
Bazı dersler atölye ve laboratuarlarda uygulamalı olarak yapılmaktadır.

Fizik Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

- Fizik mühendisleri, modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde, enerji santrallerinde, sanayi kuruluşlarında, araştırma-geliştirme birim ve laboratuarlarında çalışabilmektedirler.
- Fizik mühendisliğinin nükleer enerji üretilmesi, bilgisayar, elektronik, ısı, ışık, iletişim vb. gibi çok yönlü faaliyet alanlarının olması ve gelişen teknolojiyle doğrudan ilişkili bulunması nedeniyle meslekte işsiz kalma riski oldukça düşüktür.
- Fizik Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar Fizik Öğretmeni olarak da çalışabilirler.

4 Yıllık Fizik Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Fizik mühendisliği programını bitirenlere “Fizik Mühendisi” unvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, TCDDY ve PTTgibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, metalurjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katıhal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin, endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.

GÖREVLERİ

- Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları inceler ve neyin inceleneceğini belirten bir araştırma planı hazırlar,
- Laboratuar ortamında incelenecek maddeyi çeşitli koşullar altında gözlemler, değişmeleri ölçü aletleriyle saptar ve elde edilen verileri kaydeder,
- Araştırma bulgularını objektif bir tutumla yayınlar,
- Çalışma sonuçlarının günlük yaşamda uygulanabilirliğini araştırır, yeni teknolojiler üzerinde çalışmalar yapar,
- Teknolojide kullanılan malzemelerin özellikleri ve veriminin belirlenmesi için laboratuarda test çalışmaları yapar.

Fizik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar

Fizik Mühendisi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Fizik Mühendisi maaşları 3750-4500 lira civarında iken özel sektör için Fizik Mühendis maaşları 3000 TL ile 3500 lira arasında değişmektedir.

Fizik Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

87 ve daha yüksek puan alanlar KPSS ile ihtiyaç duyulan kurum ve kuruluşlara atanabilmektedir.

Fizik Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar, dilerse Fizik Öğretmenliği yapma olanağına sahiptir.

Fizik Mühendisliği Bölümü Yorumları – Fizik Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Fizik Mühendisliği, Türkiye'de dört üniversitede mevcut; İTÜ, Hacettepe, Gaziantep ve Ankara Üniversitesi. Fizik Mühendisliği bölümünü normal Fizik bölümünden ayıran çok fazla şey yoktur aslında, müfredat olarak bakarsanız sadece 4-5 tane farklı ders alırsınız; bunlardan en ayırıcı olanları bence; Elektronik 1-2, Bilgisayar Hesaplamalı Fizik ve Fizikte Matematiksel Yöntemler dersleridir. Bunlar dışında seçmeli dersler de tercihinize göre farklı alanlardan olabilir. Ders müfredatı dışında aslında çok fazla bir farklılık olmadığı için bence "mühendisliği" ibaresi sadece etikettir. 
Değerli üniversite adayları, Fizik Mühendisliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Fizik Mühendisliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.