Gazetecilik Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları İmkanları


Gazetecilik hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Gazetecilik bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Gazetecilik nedir?
2 – Gazetecilik Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Gazetecilik İş İmkanları
4 – Gazetecilik Ne İş Yapar?
5 – Gazetecilik Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Gazetecilik Atamaları
7 – Gazetecilik Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Gazetecilik Nasıl?


Gazetecilik Bölümü Nedir?

Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar.

Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.

Gazetecilik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Gazetecilik Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Gazetecilik bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Gazetecilik bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Gazetecilik Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Gazetecilik 4 yıllık bir bölümdür.
Gazetecilik İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Gazetecilik okumak demek kaderiniz kendi elinizde demektir. Yani nereye varacağınız ne kadar belli gibi gözükse de uzaktan. Aslında öyle değildir o. Gideceğiniz yere dümeni siz çevirirsiniz ama nereye varacağını bilmeden sadece ulaşmaktır amacınız. Gazetecilikte böyle bi şeydir. Eğer tek hedefiniz diplomayı almaksa hiç gelmeyin derim. Çünkü burdan mezun olurken siz bi bakıma muhabirsiniz. Ama bunun diplomayla sınırlı kalmadığını bilmeniz ve kendinizi okurken yani daha mezun olmadan geliştirmeniz lazım. Bunun içinde kurslara gidebilir, bol bol staj yapma olanağınız varsa stajlara devam edebilirsiniz. Unutmayın mezun olup kpssye girdiğinizde devlet sizi hemen almıyor. Çünkü o kadar az denecek kadar sınırlı ki devletteki muhabirler. Bu yüzden daima çabalamak zorundasınız. Başta da dediğim gibi ucu açıktır gazeteciliğin. Ve asla pes etmemeniz lazım. Hadi diyelim devlet değil de özelde iş bulurum diyorsanız. Özel sektöründe çalışma koşullarının ne kadar zor olduğunun ve işten çıkarılmanınsa bir o kadar kolay olduğunu hatırlatmak gerek. İşte bu yüzden asla yılmadan kendinizi şartlandırın ve yapabileceğinizin en iyisini yapmak için yurt dışına, konferanslara, seminerlere, programlara, stajlara, kurslara gitmeyi unutmayın. Özel sektör ve devleti saymazsak okulda kalmanızda fayda var. Bu ülkede gazeteci olmak ne kadar zor olsa da ideallerinizden vazgeçmeyen muhabirlere de, habercilere de ihtiyacımız olduğunu unutmayalım lütfen. Ayrıca iş imkanlarını sadece bunlarla sınırlamayın. Araştırın. Yurt dışına gidebilir. Hedeflerinizi büyütebilirsiniz. Bunların hepsi zor görünse de deneyimli, kültürlü, bilgili ve diğer insanlardan bir adım önde olduğunuzu unutmayın..

Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında “Muhabir” olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde “Muhabir” olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

4 Yıllık Gazetecilik Bölümü Ne İş Yapar?

Gazetecilik bölümü mezunları, medya kurumlarında muhabir olarak çalışırlar. Ancak diplomalarında muhabir ibaresi bulunmaz. Alaylıların, mezunlardan daha çok yer tuttuğu bir alandır. Gazeteciler bir işe başvurduklarında uzun deneme süreçlerinden geçerler, o sürede de ekonomik bir kazanç sağlayamazlar. Gazetecilerin birçoğu, gazetecilik mesleğini kapsayan 212 sayılı kanuna göre çalıştırılmazlar. İş alanı devlette oldukça sınırlıdır, özelde ise uygun çalışma koşulları bulunmamaktadır. Gazetecilik bölümünü hiçbir şey yapmadan, sadece diploma almak için okumak isteyen birisinin iş bulması mümkün değildir. Gazetecilik bölümünü okuyan ve bu mesleği yapmak isteyen bir insan, bulduğu her fırsatta staj yaparsa, İngilizce'nin yanında bir ya da birkaç tane daha dil öğrenirse, çeşitli kurslara katılıp sertifikalar alırsa; yani kendini geliştirirse düzgün koşullarla bir iş bulması da mümkündür. Günümüzde birçok meslek için geçerlidir aslında bu. Kuru diploma bir işe yaramaz, kendinizi geliştirmeniz gerek. Eğer kendinizi geliştirirseniz, okuduğunuz bölüm dışında başka iş kolları, başka kapılar da açılabilir size. Yani gazetecilik okuyan bir insanın iş bulma durumu kendine bağlı.

Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hertürlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.

Gazetecilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Gazeteci maaşlarını ele alacak olursak, çalışılan kurum ve çalışma süreleri bizlere birbirinden farklı sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Genel olarak ise alınan ücretler 2500 liradan başlamakta ve 4 bin 500 liraya kadar uzanmaktadır. Ama tahmin edersiniz ki bu sektöre yeni başlayan kişilerin aldıkları ücret, genel fiyatlar kadar yüksek olmamaktadır. Ayrıca gazetelerin yurt dışı kollarında çalışan ve ileri derecede dil bilen gazetecileri aldıkları maaşlar ise 5 bin ile 6 bin lira arasında değişmektedir.

Gazetecilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

81 ve üzeri puan alanlar çeşitli kurumlara Gazeteci unvanı ile atanabilmektedir.

Gazetecilik Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Formasyon alanlar veya tezsiz yüksek lisans bitirenler Gazetecilik branşında MEB okullarında öğretmen olma şansına sahip olurlar.

Gazetecilik Bölümü Yorumları – Gazetecilik Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Değerli üniversite adayları, Gazetecilik nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Gazetecilik iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.