Size Özel Reklam

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir İş Olanakları Nasıl?

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir İş Olanakları Nasıl?

Üniversiteye hazırlanan adaylar öğretmenlik bölümlerini düşünecekse, düşünülmesi gereken ilk öğretmenlik branşlarından bir tanesi de Türkçe öğretmenliğidir. Bilindiği gibi Türkçe öğretmenleri, ortaokul seviyesindeki öğrencilere Türkçe eğitimi vermektedir.
İlkokul çocukları ile anlaşmak zor olabilir, özellikle ilkokula yeni başlayan 1. Sınıf öğrencileri ile anlaşabilmek, onları istenen kuvama getirebilmek ciddi emek, sabır ve beceri ister. Lise öğrencileri ise ergenliğin başında veya sonlarında bulundukları için çok daha agresif olabilmektedir.
Oysa ortaokul öğrencileri ne sizi anlamayacak denli küçük ne de size karşı koyacak kadar büyüktür. Bu nedenle ortaokul öğretmenleri her zaman daha şanslı görülmüştür.
Bölüm tercihleri arasında Türkçe öğretmenliğine de yer vermek isteyen adaylar için, Türkçe öğretmenliği hakkında detaylı bilgiler verdik. Faydalanmanız dileğiyle...

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Üniversitelerin eğitim fakülteleri bünyesinde bulunan, ortaokullarda Türkçe eğitimi verebilecek Türkçe öğretmenlerini yetiştiren ve eğitim süresi 4 yıl olan bir lisans programıdır.

Türkçe Öğretmenliği Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilmeli

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Türkçe Öğretmenliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Türkçe Öğretmenliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Türkçe Öğretmenliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Türkçe Öğretmenliği 4 yıllık bir bölümdür.

Türkçe Öğretmenliği İş Olanakları

Türkçe öğretmenliği mezunlarının büyük bölümü, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul kurumlarına Türkçe öğretmeni olarak atanmaktadır.

Ancak özel okullarda öğretmenlik yapan Mezunlarının sayısı da az değildir. Türkçe öğretmenleri, tıpkı diğer bölüm mezunları gibi, KPSS’ye girerek çeşitli devlet kurumlarına normal devlet memuru olarak atanma imkanına da sahiptir.

Ayrıca dileyen ve akademik başarı gösteren mezunlar, yüksek lisans veya lisans eğitimini tamamlayarak üniversitelerde öğretim görevlisi olma şansını da elde edebilir.

Türkçe Öğretmenleri Ne İş Yapar?

Öğretmenlik, dışarıdan kolay ve eğlenceli bir meslek gibi görünse de özünde çok zor ve yıpratıcı bir meslektir. Günümüzün öğrenci ve veli profili de dikkate alındığında, gerçekten çekilmez bir meslek olduğu da söylenebilir.

Her şeye rağmen, kişinin içindeki çocuk sevgisi ve öğretme isteği, öğretmenleri bu mesleğe bağlayan temel değerlerdir. Türkçe öğretmeninin belli başlı görevleri şunlardır:

  • Dersine gireceği her sınıf için ayrı yıılık ve günlük planlar hazırlamak
  • Haftada en az 15 saat derse girmek
  • Sınıf rehber öğretmenliği ile ilgili iş ve işlemleri yapmak
  • Sorumluluğundaki sosyal kulübün çalışmalarını planlamak, yürütmek
  • Yapacağı sınav sorularını hazırlamak ve sonavladı değerlendirip e-okul sistemine girmek
  • Veli toplantılarını düzenlemek
  • Öğrenci evlerine ziyarette bulunmak
  • Öğrencilerin okuduğu her kitabı kayıt altına almak vs.

Türkçe Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar?

Güncel Türkçe öğretmenleri maaşları baz alındığında, göreve yeni başlayan bir Türkçe öğretmeni maaşları 3500-4500 TL dolaylarında olacaktır. Bu rakama, ek ders ücretleri dahil değildir.

Bir Türkçe öğretmeni ayda en az 100, en fazla ise 900 TL civarında ek ders alabilir. Ayrıca ekstradan girilen kursların ücretleri ile gözetmen olarak girilen sınavların ücretleri ayrı olarak hesaplanır.

Türkçe Öğretmenliği İyi mi - Bölüm Yorumları

Birçok branşa göre Türkçe öğretmenliği hem atanma hem de mesleği icra etme konusunda daha iyidir. Öğretmenlik düşünenlere tavsiye edilmektedir.

Ayrıca bölümün edebiyatla da ilgili olması, şiir ve benzeri edebi sanatlara ilgi duyanların daha fazla rağbet göstermesine neden olmuştur.

Türkçe Öğretmenliği Bölümden mezun olan değerli öğretmen adayları bölüm hakkında tecrübelerini bölümü tercih edecek olan adaylara yol göstermek açısından yorumlara ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda Türkçe Öğretmenliği tercih edecek olan kişiler merak ettiği konuları yorumlara yazabilir.

  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.