İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Haziran 2012’de yayımlandı. Kademeli olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte yıllar içerisinde yeni bir sektör oluştu. Artık çok tehlikeli ve tehlikeli işlerle, 50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler, İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorunda. Firmalar, tehlike sınıfları ve kişi sayılarına istinaden belirlenen aylık sürelerde bu hizmeti almaktalar. Dolayısıyla her sektörde İş Güvenliği Uzmanı istihdam edilebilmektedir.

İş Sağlığı ve Güveliği Bölümü Nedir - Hakkında Bilgi

İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir; iş yerlerinde, iş esnasında, işin yürütülmesi sırasında herhangi bir sebepten dolayı sağlığımızı olumsuz etkileyecek koşullardan korumak maksatı ile bilimsel ve sistemli çalışacak meslek elemanları yetiştiren lisans bölümüdür.

Kimler nasıl İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabiliyor?

Kanunun çıkmasını takiben, mühendislik-mimarlık fakültesi, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya biyoloji bölümü mezunları, teknik öğretmenler Bakanlıkça yetkilendirilmiş İş Güvenliği Uzmanı olmak için sınava girmeye hak kazandılar. Bunula beraber üniversitelerde önlisans İş Sağlığı Güvenliği Programları açılarak teknikerler yetiştirilmeye başlandı. Lisans düzeyinde İş Güvenliği Mühendisliği Bölümleri açıldı. Hem teknikerlik hem de mühendislik mezunları, aynı sınava girerek İş Güvenliği Uzmanı sertifikası alabiliyorlar.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümünü Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilmeli?

İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler İş Sağlığı Ve Güvenliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak İş Sağlığı Ve Güvenliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası İş Sağlığı Ve Güvenliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. İş Sağlığı Ve Güvenliği 4 yıllık bir bölümdür.

İş Güvenliği Uzmanları Ne İş Yapar?

Her tür işyerinde, birçok farklı iş kazası yaşanabiliyor. Ayrıca yapılan işin özellikleri sebebiyle oluşabilen çok sayıda da meslek hastalığı bulunmakta. İş Güvenliği Uzmanları iş kazası ve meslek hastalıklarına sebep olabilecek tüm olası tehlikeleri ve oluşabilecek riskleri tespit etmek, yorumlamak ve düzenleyici/önleyici faaliyetleri belirleyerek işverene raporlamakla mükelleftir. Bu doğrultuda çalışma alanlarını kontrol ederek yapılan işleri takip ederler. İşe, işçiye ve işyerine özel alınacak tedbirleri yazılı olarak kayıt altına alırlar. Yangın, patlama ya da doğal afetlere karşı alınacak tedbirleri belirler ve acil durum eylem planı oluştururlar. Çalışanlara eğitimi verir ve kayıt altına alırlar. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili hazırladıkları, yıllık çalışma ve yıllık eğitim planı doğrultusunda yaparlar. Her yıl sonu yıllık değerlendirme raporu hazırlar. Yoğun dokümantasyon kullanılır ve bunlar Bakanlık tarafına denetlemeye açıktır. Bu belgeleri adli süreçlerde ilgili resmî kurumlara verilmeleri dışında, işyerinin mesleki sırları, ekonomik ve ticari durumlarıyla birlikte gizli tutmakla yükümlüdürler.

İş Sağlığı ve Güveliği İş İmkanları

Her sektörde İş Güvenliği Uzmanı istihdam edilmekle birlikte, az sayıda çalışanı olan işyerlerinde süreli ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sebeple Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) adındaki Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan, işyerlerine gerekli sürelerde İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilebilmektedir. Sektörde en çok istihdam OSGB’lerce yapılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olup, ÖSYM tarafından yapılan sınavla sertifika alıp uzman olamayanlar OSGB’lerde çeşitli görevlerde çalışabiliyorlar. Ancak Bakanlık tarafından sertifika almadıkları müddetçe iş imkanları daha kısıtlı. 

İş Sağlığı ve Güveliği Maaşları Ne Kadar

Tecrübelerine göre; Teknikerler, İş Güvenliği Mühendisleri maaşları ve C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzman maaşları 3000-3500 ₺ civarında , B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzman maaşı 4000-5000 arası maaş alabilmektedirler. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzman maaşları 4500-6000 ₺ civarı yüksek maaşlara çalışabilmektedirler.

İş Sağlığı ve Güveliği Yorumları

iş sağlığı ve güvenliği Nedir, iş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar, iş sağlığı ve güvenliği maaşları gibi bölüm hakkında bilgileri tercih edecek adaylar için bir araya getirdik fakat iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları bölüm hakkında tecrübelerini aktarması tercih edecek adaylar için daha fazla işe yarıyacaktır. iş sağlığı ve güvenliği Bölümünü şu an okuyan ve ya mezun olan kişiler yorumlardan bölümü kısaca bilgilerini aktara bilir. Aynı zamanda bölümü tercih edecek olan kişiler merak ettiği konuları yorumdan iletebilir.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.