Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları
Spor yöneticiliği bölümüne girebilmek için Temel Yeterlilik Testi Sınavına (TYT) girmek ve barajı geçmekgerekir. TYT sınavına giren öğrenciler aldıkları puana göre üniversitelerin belirlemiş olduğu Puan barajını geçiyor ise ilgili okula başvuru yapabilir. Üniversiteler Spor Yöneticiliği Bölümüne öğrenci almak için kendi öğrenci profilini belirler ve kendine özgü sınavlar yapabilir. Bu sınavlardan bazıları Branş testi sınavı, dayanıklılık testi sınavı, sözlü mülakat testi sınavlarıdır. Yapılan sınavlar birbirine çok yakın gibi görünse de içerik olarak birbirinden farklıdır. Spor yöneticiliği bölümü,okullara, üniversitelere kamu ve özel sektördeki spor ile ilgilibölümlerde hizmet verebilecek nitelikli, donanımlı bireyleri yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Spor yöneticiliği bölümüne girmek isteyen bireylerin iletişim becerileri ve kendini ifade edebilme yeteneği yüksek, insan odaklı, ikna kabiliyetine sahip, sabırlı, duyarlı ve anlayışlı olması gerekir. Ayrıca organizasyon planlama becerisi, yaşanan problemlerde çözüm odaklı olabilmek, zamanı yönetimini iyi kullanmak da olması gereken özellikler arasındadır. Fiziksel olarak sağlam, spora yatkın, sağlıklı yaşam ve beslenmeyi birincil amaç edinmiş bireylerin bölümde daha başarılı olması kaçınılmazdır.
Spor Yöneticiliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Spor yöneticileri, tüm spor kulüplerinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüklerinde ve ilgili birimlerinde özel ya da kamu kuruluşlarına bağlı spor tesislerinde çalışabilirler. Ayrıca Belediyelerin ilgili kadrolarında yönetici olarak çalışabilir, turistik otel ve işletmelerde serbest zamanı değerlendirme ve animasyon hizmetlerinde görev alabilirler. Spor Yöneticiliği bölümünden mezun olanlar; ilgili kurumlardan onaylı antrenörlük belgesine sahip olması durumunda belgeye uygun antrenörlük kadrosuna atanabilir, ayrıca beden eğitimi alanında formasyon eğitimi almış ve belgesine sahip ise KPSS şartını yerine getirdikten sonra beden eğitimi öğretmeni olarak atanabilir.
Spor Yöneticiliği Bölümü her Üniversitede yoktur ve yeni yeni oturmaya başlamıştır. Birçok Üniversitede de spor yöneticiliği bölümü yeni açıldığından akademisyen eksiği bulunmaktadır. Bu sebeple lisans ve doktora programlarını tamamlayıp ilgili sınavlara girerek akademisyen olmayı da tercih edebilirler.
Fiziksel, psikolojik ve akademik anlamda kendilerinigeliştirerek gerekli eğitim ve belgeleri alıp yaşam koçu olabilirler.
Spor yöneticiliği bölümü mezunları, kamuda çalışmaları durumunda 4.000 TL ile 5.000 TL arasında maaş alırlar. Özel sektörde çalışmaları durumunda ise bu durum çalışılan yere, çalışan kişinin bilgi, birikim ve donanımına göre değişiklik göstersede 3.000 TL ile 15.000 TL arasında para kazanmaları mümkündür.