Size Özel Reklam

EBELİK BÖLÜMÜ NEDİR NE İŞ YAPAR İŞ İMKANLARI MAAŞLARI

EBELİK BÖLÜMÜ NEDİR NE İŞ YAPAR İŞ İMKANLARI MAAŞLARI

Ebelik; gebeliğin teşhis edilmesi, gözetiminin yapılması ve normal doğum yapmak ile görevli olan tıbbi bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişilere de ‘’ebe’’ ismi verilmektedir. 

Ebelik bölümü Nedir; normal doğum, anne ve çocuk sağlığının korunması ve takip edilmesi ve doğum üzerine rahatsızlıkların tedavi edilmesi ile ilgili sağlık personelleri yetiştirme amacında olan bir sağlık bölümü olarak eğitim vermektedir. Ebelik bölümünün eğitim süresi toplam 4 yıldır. Program, sayısal puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. 
Programda teorik ve uygulamalı pek çok ders mevcuttur. Bu derslerin arasında; Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji, Normal Gebelik, Riskli Gebelikler, Patoloji gibi bir takım dersler yer almaktadır. Bu derslerin uygulamalı olarak işlenmesi de hastanelerde, doğum evlerinde ya da anne-çocuk sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.

Ebelik Bölümü Puan Türü - Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Ebelik Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Ebelik Bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Ebelik Bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır.Kısacası Ebelik Bölümü Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için gerekli puanı almaları gerekiyor.

Ebelik Bölümü Ne İş Yapar ?

Ebelik bölümünden mezun olanlar, çalışmakta oldukları sağlık kurumunda aslında pek çok görevi üstlenmektedirler. Görevlerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Gebelerin gerekli sağlık kontrollerini yapmak,
  • Doktorun olmadığı yerde doğum yaptırmak ve doktorlara yardımcı olmak,
  • Acil ve erken doğum halinde gebeyi hastaneye yönlendirmek,
  • Bazı kadınların tedavilerinde, gereken tedavileri uygulamak ve doktora yardımcı olmak,
  • Yeni doğan bebeklerin (prematüre, postmatüre, hasta bebekler de dahil) gözlem ve bakımını yapmak.

EBELİK BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI

Ebelik bölümünden mezun olanlar, kamu kuruluşlarında ve özel sektörde istihdam edilmektedirler. Ebeler, kırsal bölgelerdeki sağlık merkezlerinde de denetici ya da ziyaretçi ebe olarak görev yapabilmektedirler. 
Ülkemizdeki anne ve çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin gerektiği şekilde ve planlı olarak yürütülebilmesi açısından, ebelere büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bilhassa, sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çabasının artış göstermesi ile birlikte ebeler için daha fazla iş imkanı da doğmuştur. 

EBELİK MAAŞLARI

Bunların yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarında ebe maaşları 3600 ila 3900 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak özel sektörde asgari ücret seviyelerinde maaş alan ebeler mevcuttur. Bu açıdan bakarsak, görevine yeni başlamış olan bir ebe yaklaşık olarak 2500 TL maaş almaktadır. Bunlar ortalama rakamlar olmakla birlikte, kurumlara göre bu maaşlar da değişiklik göstermektedir. 
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.