Size Özel Reklam

MÜTERCİM-TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ NEDİR NE İŞ YAPAR İŞ İMKANLARI MAAŞLARI


MÜTERCİM-TERCÜMANLIK Bölümü Nedir ne iş yapar Maaşları

İçerik;
·      Mütercimlik Bölümü Nedir 
·      Mütercimlik Bölümü Ne İş Yapar 
·      Mütercimlik Bölümü Maaşları

Mütercimlik - Tercümanlık Bölümü Nedir 

Mütercim-tercümanlık bölümü 2. bir anadile her yönüyle hakim olmak için okunan bir bölümdür. Sadece çeviri yapmakla görevli olsalar bile o dille ilgili diğer detaylara da hakim olmaları gerekir. Bu bölümden mezun olan insanlar her şekilde çeviri yapmaktadır. Yani hem yazılı hem sözlü çeviri işleri bu bölüm mezunlarından sorulur. Çevrilecek metinle ilgili teknik bilgiye oldukça hakim olan mütercimler çeviri esnasında anlam kaybına müsaade etmezler. Böylelikle sanki çevirdikleri dil ile yazılmış metinler ortaya çıkar. Sözlüklerle yakinen ilişkili olan mütercimler buna ilaveten öğrendikleri dil hakkında diğer kaynakları da takip ederler. Mütercimlik bölümü bu donanımlara sahip bireyler yetiştirir. Dil yaşayan bir varlık olduğundan değişim muhakkaktır. Bu yüzden tüm gelişmeleri takip etmek bu bölümün doğasında vardır.

Mütercimlik - Tercümanlık Bölümü Ne İş Yapar

Mütercimlik bölümünü okuma esnasında veya mezun olduktan sonra devamlı bir sorumluluğun altında olduklarını hissetmeliler. Bunun sebebi ellerindeki metnin çevirisini başka kelime eklemeden veya çıkarmadan yapmanın sorumluluk gerektirdiğidir. Hoyratça yapılacak bir çeviri belki edebiyatın belki dünya siyasetinin rengini değiştirecektir. Dünyanın gündemini yazılı metinler belirlediğine göre çeviri konusu ve direkt olarak mütercimlik bölümü her şeyi etkilemektedir. Bu yüzden ana metne sadık kalarak çeviri yapmanın inceliği bu bölümde öğretilmektedir. Belirli uzmanlık alanları seçilebileceği gibi genele hitap etme de mümkündür bu bölümde. Ancak belli bir alana dikkat vermek tabiiki hem profesyonellik kazandıracak hem de seçkin metinlerle çalışma olasılığını da artıracaktır. Bunun kararını bölümü okuma esnasında verebilirsiniz.

Mütercim - Tercümanlık Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilmeli?

Mütercim - Tercümanlık Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Mütercim - Tercümanlık bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Mütercim - Tercümanlık bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Mütercim - Tercümanlık Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Mütercim - Tercümanlık 4 yıllık bir bölümdür.

Mütercimlik-Tercümanlık çalışma Alanları - Muzunları Nerede Çalışır?

Mütercim- Tercümanlık çalışma alanları sözlü ve yazılı olarak iki kısma ayrılır. Mütercim- Tercümanlık nerede çalışır;
  • Tercüme bürolarında tercüman olarak çalışır.
  • Uluslararası şirketlerde tercüman olarak çalışır
  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Özel şirkeler
  • Göç idaresi
  • Dış işleri ve bazı bakanlıklar
  • Freelance çalışır

Mütercimlik-Tercümanlık Maaşları Ne Kadar

Hem özel sektörde hem devlette iş imkanı bulabilirsiniz. Çeşitli STK’lar da size iş olanağı sunmaktadır. Dönemsel olarak tasarlanan devlet temelli projeler bu bölüm için sunulan iş imkanlarındandır. Ayrıca dönem dönem şiddeti artan mülteci yoğunluğu yine bu bölümün gerekli olduğu sahalardandır. Mülteci konulu çalışmalardan, mültecilere doğrudan iletişim kurmaya kadar genişleyen skalada mütercimlik bölümü mezunları çok ciddi bir yerde durmaktadır. İki farklı kültürü kaynaştırmaya aracı olan mütercim mezunları öğrendikleri dil hususunda her konuya ve başlığa hakim olmalıdır. Böylelikle empati konusunda pürüzler yaşanmayacaktır. Tabiiki bu kadar önemli olan bu işin maaşı da o nispette oluyor. Yani yapılan işe ödenen ücret gayet tatmin edicidir. Ancak kurumlar arasında ciddi farklılıklar oluyor. Dil bilmenin gerekli olduğu Dış işleri Bakanlığı’nda çalışan mütercim maaşları 6000-6500 tl gelir getirirken Gıda ve Tarım Bakanlığı’nda Tercüman maaşları 2500-3000 tl olmaktadır. Ancak devlet kurumlarında genel olarak Tercüman maaşları 3.500-5000 tl ile çalışmak mümkün.

Mütercimlik-Tercümanlık Yorumları

Mütercim- Tercümanlık Bölüm mezunları genel olarak dış işleri bakanlıklarında, göç idaresinde ve tercüman gereken bir çok yerde iş bulma fırsatına sahiptir.Bölümden mezun kişilerin tecrübelerini yorumlara yazabilir ve tercih yapacak adaylar sormak istedikleri konuları iletebilirler.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.