Size Özel Reklam

4 Yıllık Odyoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

4 Yıllık Odyoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

İşitme bozuklukları uzmanı olarak bilinen odyoloji uzmanları ya da odyologlar, kişilerin işitme ve denge bozuklukları alanında eğitim görmektedir.  Sağlık hizmetleri sınıfında bir unvan olan odyolog, odyoloji alanında lisans ya da yüksek lisans eğitimi alanlar tarafından sahip olunan bir unvandır. Ancak bu bölümde eğitim 2011 yılında başlamıştır.
Sağlık mensubu olan odyologlar, uzmanlık alanına göre kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde de iş alanı bulmaktadır. Bu alandan mezun olanlar; kulak burun boğaz hekimlerinin, dil konuşma terapistlerinin, özel eğitim uzmanlarının, işitme engelliler öğretmenlerinin ve psikologların çalışma alanında da çalışabilirler.
Odyolog olarak kurumlarda çalışanlar, bulundukları sağlık kurumlarında kişilerin işitme ve denge bozuklukları ile ilgili çalışma yapmaktadır. İşitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısı koyma için kulak burun boğaz hekimi ile birlikte yapılmaktadır.

Odyoloji Bölümü Puan Türü - Bölümü İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Odyoloji Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Odyoloji bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Odyoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır.Kısacası Odyoloji Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri gerekmektedir.

Odyolog Maaşları- Odyolug Ne Kadar Maaş Alır

Sağlık Hizmetleri Sınıfında odyolog olarak hizmet veren devlet memurları, eş ve çocuk durumuna ve çalışma yılına göre farklı maaşlar almaktadır. Bu bölümde görev alan Odyolog maaşları 3500-4500 lira civarında maaş almaktadır. İlk başlangıç aşamasında ise bölüm Odyolog mezunları maaşları 3000-3500 lira ve üstü maaş almaktadır.
Özel sektör bakımından yapılan incelemede alınacak olan maaş miktarı değişmektedir. Bölümden yeni mezun olan bir genç odyolog maaşı 3000-3200 lira gibi bir maaş ile işe başlayabilir. Deneyimli bir odyolog ise özel sektörde yaklaşık 4000-5000 lira gibi bir maaş ile çalışmaktadır. Deneyim ve donanım artışına bağlı olarak 5000-5500 lira dahi maaş alanlar bulunmaktadır.

Odyoloji İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Ülkemizde bu bölümde hizmet veren çalışanların maaşlarında kamu kurumlarında daha iyi bir artış sağlanmaktadır. Genel işitme testleri yapan bu meslek grubu, mesleğin rağbet görmesinden dolayı avantajlıdır. Bu bölümden mezun olanlar için iş bulma kaygısı hali hazırda bulunmamaktadır. Her hastanede en az 1 tane odyolog bulunmaktadır. Ayrıca hastane kapasitesine bağlı olarak bazı durumlarda 2 ya da daha fazla bölüm mezunu da bulunmaktadır. İlçelerde yoğunluğu düşük olan bölümler arasında yer almaktadır.

Odyoloji Ne İş Yapar
  • İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi.
  • Rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanması.
  • İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar.
  • Gürültü  ölçümlerini  yaparak  işitmenin  korunması  hakkında  gerekli  önerilerde bulunma
  • Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitorizasyonu yapma
  • Ameliyat  sırasında  ve  sonrasında  cihaz ayarlamaları
Odyoloji Çalışma Alanları
  • Odyologlar başlıca hastanelerde, 
  • Özel sektörde, 
  • Üniversitelerde, 
  • Özel eğitim kurumlarında 
  • Devlet bünyesinde 
olmak üzere geniş çalışma alanları bulunmaktadırlar.

Odyoloji Bölümü Yorumları – Odyoloji Nasıl Bir Bölüm

Yukarıda da belirttiğimiz gibi şu an için hem ataması iyi olan hem de maaş konusunda da yeterli sayılan ender bölümlerden bir tanesidir. Özellikle özelde çalışan Odyoloji yüksektir..
Değerli üniversite adayları, Odyoloji nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Odyoloji iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.