Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü okumuş ve meslek sahibi olmuş bir bireyin temel amacı, kamu ve özel kurum ve kuruluşlara karar verme sürecinde etkin coğrafi bilgi sistemleri ve teknolojileriyle konumsal veri yönetiminin temel prensiplerine, uygulama ve stratejilerine, teknik ve yöntemlerine hakim, vakıf bireyleri, analitik düşünme, sorun çözebilme, doğru ve hızlı karar verebilme yetileriyle donatılmış şekilde yetiştirmektedir.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü, bir bölgenin coğrafi yapısı başta olmak üzere, sosyal ve tarihî yapısını, etnik köken ve özelliklerini ve daha benzer birçok konuyu farklı açılardan inceleyen, bu veri ve malumatları gerektiğinde grafikleştirebilen uzman personellerin yetiştirildiği 2 yıllık önlisans programıdır.
Bu yazımızda ise sizlere Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü nedir, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü mezunları ne iş yapar, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü iş imkanları, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü maaşları, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü dikey geçiş sınavı bölümleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü okutulan dersler, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü yorumları gibi alt başlıklar halinde bilgiler vereceğiz.
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir?
Aslında yukarıda da belirttiğimiz gibi, Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü, bir bölgenin coğrafi yapısını, sosyal ve tarihi yapısını, etnik köken ve özellikleri gibi birçok açıdan incelemeler yapan bireyler yetişmesini hedefleyen 2 yıllık bir aöf programdır.
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Her ne kadar Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü mezunlarının yapabilecekleri işler, çalışma alanlarına göre değişiklik gösterse de belli örnekler vermek gerekirse Devlet Su İşleri biriminde Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri olarak görev alabilirsiniz. Bu görev içerisinde ise çalışma bölgesine yapılacak işlemlerin gerekli ön çalışma ve incelemelerini yapıp, raporlamasını sunmak ile görevli durumunda olacaksınız.
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü İş İmkanları
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü mezunları kamu kurum ve kuruluşları başta olarak bir çok yerde meslek sahibi olabilir. Kamuya KPSS sınavı ile yerleşirken, özel kurumlarda da bireysel olarak çalışabilir. Genel olarak özetlememiz gerekirse de şu gibi yerlerde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz:
· Jeolojik Uygulamalar,
· Zirai Faaliyetler,
· Ormancılık,
· Hidrolojik Uygulamalar,
· Haritacılık,
· Savunma Uygulamarı.
gibi durumlarda iş sahibi olabilirsiniz. Bunlar için ise genellikle belediyeler, devlet su işleri, orman genel müdürlüğü gibi kamu kurumlarında görev alabilirsiniz.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Maaşları
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümünden mezun olan uzmanlar, “Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri” unvanı kazanır ve güncel verilere göre yaklaşık 2700-3500 TL dolayında maaş almaktadır. Fakat özel sektörde çalışanlar arasında Asgari ücret veya daha yüksek maaş alımının da olduğu görülmektedir.
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri
Eğer 2 yıllık aöf ön lisans programını tamamladıysanız DGS ile birlikte aşağıdaki bölümleri tercih etme imkanına sahip olabilirsiniz.
· Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
· Jeoloji Mühendisliği
· Geomatik Mühendisliği
· Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri,
· Bilgisayar - Enformatik,
· Harita Mühendisliği
· Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Dersleri
Eğer ki bu bölüme yerleşecek olursanız daha çok matematik ve coğrafya temelli derslerden sorumlu olacaksınız. Bunların yanında fizik, kimya, biyoloji gibi tüm fen alanında bulunan derslerden de belli bir kademede göreceğinizi bilmeniz gerekmektedir.
Aöf Coğrafi Bilgi Sistemler Bölümü Yorumları
Eğer ki bu bölümü okuma kararı aldıysanız ya da tercihlerinizden bu bölüm tuttuysa önünüzde iki seçenek olacak, ya bölüm sonrasında yukarı bahsettiğimiz alanlarda çalışma imkanına sahip olacaksınız ya da DGS sınavı ile birlikte 4 yıllık bir bölüm okuyarak iş imkanlarınızı bir nebze daha artırmaya çalışacaksınız. Bu durumlardan hangisini seçeceğiniz ise size kalmış. Eğer ki mesleki açıdan bölümü isteyen biriyseniz meslek içerisinde de başarılı olarak çok daha büyük maaşlar ile çalışma imkanına sahip olabilirsiniz.